Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

CHRZANÓW. Beaujolais leje się w centrum

20.11.2011 14:54 | 9 komentarzy | 7 134 odsłon | red
Restauracja musi żyć. Nie może być jednym i tym samym miejscem - uważa właścicielka chrzanowskiej restauracji Platan. To właśnie tutaj trwa tydzień francuski.
9
CHRZANÓW. Beaujolais leje się w centrum
Na stołach Platana od kilku dni króluje Beaujolais
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Wszystko zaczęło się w czwartek. W piątek przyszedł czas wielkoformatowej fotografii, a w sobotę muzyki. Towarzyszyła potrawom znad Loary ze ślimakami i żabimi udkami w roli głównej. Podobnie będzie dzisiaj (niedziela). Początek o 16.

Pretekstem do zorganizowania tygodnia francuskiego było święto młodego wina Beaujolais (Bożole), zaczynające się każdego roku w trzeci czwartek listopada.

Tym razem w gronie czczących to tanie francuskie wino znalazła się chrzanowska restauracja. I choć - na co zwraca uwagę sama właścicielka - Beaujolais nie jest wybornym winem, jest trunkiem niezwykle sławnym, który podbił cały świat.

- Kupowałam go w Krakowie. W sprzedaży i restauracjach nie mógł być dostępny wcześniej niż 17 listopada. W hurtowniach pojawił się po południu 16 listopada. Do końca miałam obawy czy uda się je sprowadzić do Chrzanowa - mówi Danuta Kapcia, właścicielka restauracji i hotelu Platan w centrum miasta.

Jest przekonana, że po tygodniu z kulturą francuską nadejdzie czas innych światowych świąt w Platanie, jak Oktoberfest czy karnawał (najpewniej brazylijski) oraz czas promocji wyśmienitej polskiej kuchni.
(taj)