Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

10.02.2020 16:08 | 0 komentarzy | 8 148 odsłon | Alicja Molenda

Co roku 69 tysięcy osób w Polsce zatruwa się substancjami pochodzenia roślinnego. Niby wiemy, że większość doniczkowych kwiatków jest trująca, ale nie przywiązujemy do tego specjalnej wagi. Niebezpieczeństwo czyha też w ogrodzie, w lesie i na talerzu.

0
Najadłeś się szaleju, czy co?
Szalej jadowity
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W świecie roślin pełno jest takich, które zawierają składniki uszkadzające organizm. Tytułowy Szalej jadowity - słodkawy, mający korzeń podobny do marchewki, już po jednym ugryzieniu atakuje system nerwowy, powoduje niekontrolowane zachowanie i może dla człowieka okazać się zabójczy. Podobnie jak przypominający zieloną pietruszkę Szczwół plamisty.
- Kiedy na świecie pojawia się dziecko, rodzice przeważnie myślą o zabezpieczeniu gniazdek elektrycznych. Statystyki mówią, że i tak rocznie ok. 3 900 ofiar jest rażonych prądem. Substancjami pochodzenia roślinnego zatruwa się prawie 69 000 osób, a my to zjawisko lekceważymy. Idziemy czasami na spacer. Widzimy ładne, czerwone kuleczki. Zwierzęta je jedzą, to czemu nam miałyby zaszkodzić? Tymczasem mogą bardzo zaszkodzić, bo to roślina trująca - zwraca uwagę dr Bożena Bierca.
Nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele roślin ma właściwości trujące. Są wśród nich bardzo popularne gatunki, występujące w kraju. Często gdzieś wyjeżdżamy i nie mamy pojęcia, jak wiele trujących roślin możemy spotkać za granicą. Nie znamy ich. Próbowanie jest ryzykowne.
- Zwróćmy uwagę na rośliny występujące na naszym podwórku, w naszym domu. Większość doniczkowych jest śmiertelnie trująca. Także te, które spożywamy, mają właściwości trujące, dlatego niezbędne jest odpowiednie ich przygotowanie. Dopiero wtedy stają się jadalne. Też o tym często zapominamy. Mając truciznę w płynie, tabletkę, zwykle wiemy, że określona jej dawka wywołuje określone objawy; że może być zabójcza. W przypadku wielu roślin jest tak, że ich negatywne oddziaływanie na nasz organizm po spożyciu zależy np. od pory roku. Stężenie trucizny w ich komórkach jest inne zimą, inne latem. Wpływa na to także pora dnia. Inaczej roślina truje w dzień słoneczny, inaczej w wilgotny. Ilość wody, którą roślina ma w podłożu, też ma wpływ na stężenie substancji trujących - dodaje B. Bierca. Z drugiej strony - nieprzewidywalne są też reakcje określonego organizmu człowieka, który zjadł trującą roślinę. Zdarza się, że ktoś zjadł jeden liść, lub nawet pięć, i mówi się, że nic mu nie było. Ktoś inny zjadł niewielki kawałek, który okazał się dla niego śmiertelnie trujący.
- Pamiętajmy o tym i nie eksperymentujmy z roślinami; nie sprawdzajmy, czy ten olender faktycznie truje, nie próbujmy testować tego na sobie lub na kimś. W roślinach są niebezpieczne trucizny. One nas otaczają. Kupując i sadząc, trzeba wiedzieć, na co mamy uważać, biorąc pod uwagę możliwość zatrucia - przestrzega dr Bierca.
Podczas Nocy w liceum w I LO w Chrzanowie uczniowie klasy I biologiczno-chemicznej opowiadali słuchaczom o dziesiątkach zabójczych roślin i historiach przypadków zatruć i otruć. Np. tę o chwaście, który zabił matkę Abrahama Lincolna, czy o czarownicach z Salem - stosujących rośliny wywołujące dziwne reakcje organizmu. W czasach szerokiego dostępu do informacji można się czuć bezpieczniej, ale trzeba też dużej rozwagi i uwagi, bo przecież nie wszyscy po wiedzę sięgają.

 

Rośliny, na które trzeba uważać, biorąc pod uwagę możliwość zatrucia
W ogródku: Cis pospolity, różanecznik i azalia, hortensja, naparstnica, Oleander pospolity, Bieluń dziędzierzawa (datura), narcyz i tulipan, zimowit, lobelia, wawrzynek, żółty jaśmin, Robinia akacjowa
Na trawniku: trawa Alang Alang, Zamokrzyca sześciopręcikowa, Tymotka łąkowa, Trawa pampasowa, Wiechlina łąkowa, Sorgo alpejskie, Życica rocznaW mieszkaniu (rośliny doniczkowe): difenbachia, filodendron, figowiec, skrzydłokwiat, psianka koralowa, sagowiec, bluszcz pospolity.
Na stole: rabarbar, groszek siewny, nerkowiec, maniok jadalny, czerwona fasola, ziemniak, papryka kabanero (wszystkie przed spożyciem wymagają obróbki)
W lesie: grzyby - Czernidłak pospolity, Muchomor sromotnikowy, Muchomor czerwony, Piestrzenica ksztanowata, Smardz jadalny, Gołąbek wymiotny
W innych miejscach: Tytoń pospolity, szalej, Szczwół plamisty, Sadziec pomarszczony, Buławinka czerwona (grzyb na zbożu), Pokrzyk wilcza jagoda, Tojad mocny, Lulek czarny, Kulczyba wronie oko i wiele innych