W niedzielę jest troszkę więcej czasu na domowe popisy w kuchni, więc mamy dla Was ciekawą propozycję. Potrawę o ciekawej nazwie - szakszuka
Składniki
4 pomidory
20 dag czerwonej papryki
4 jajka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oleju
sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kostkę.
2. Cebule i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w krążki.
3. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasiennie, pokroić w kostkę.
4. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zrumienić.
5. Dodać pomidory, smażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać paprykę, dusić 3 minuty pod przykryciem, doprawić na ostro.
6. Jajka umyć. Pojedynczo rozbijać, delikatnie wlewać do sosu pomidorowego, tak aby żółtka pozostały w całości, posolić, popieprzyć.
7. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i trzymać na ogniu tak długo, aż białka się zetną. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki, od razu podawać.
Autor przepisu - Piotr Skoczylas mieszka w Psarach. Zawodowo związany jest z PKN Orlen Oil. Jest szefem związków zawodowych (MBZZ). Gotowanie to jego pasja. W kuchni nie lubi monotonii, stara się cały czas przyrządzać coś nowego. Wybiera potrawy szybkie, niezajmujace dużo czasu na przygotowanie.
W Poradach "Przełomu" zadebiutował przepisami na noworoczny obiad (zupa-krem z pomidorów i schab z pieczarkami w socie węgierskim) w numerze 51. Dziś serwuje szakszukę - potrawę kuchni bliskowschodniej i afrykańskiej.
Smacznego! Jak się uda i zasmakuje, to koniecznie o tym napiszcie.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Brawo. Już żonkę zagonię do kuchni.