Spróbujcie makowca japońskiego z jabłkami - przelom.pl
Zamknij

Spróbujcie makowca japońskiego z jabłkami

06:11, 22.12.2019
Skomentuj

Mak to nieodłączny element potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Proponujemy Wam przepis na smaczny deser - makowiec japoński. To wilgotny wypiek z masy makowej z dodatkiem jabłek i orzechów, który dłużej zachowuje świeżość.

Przepis na dużą blachę:

SKŁADNIKI
6 dużych jabłek
9 jaj
9 łyżek kaszy manny
szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (mogą być też migdały)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
1,5 szklanki cukru
30 dag zmielonego maku (uwaga - nie dodajemy gotowej masy makowej)
WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać po żółtku, dobrze utrzeć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce dużych oczkach Do masy dodać mak, kaszę mannę, jabłka i orzechy. Ubić pianę z białek i dodawać na koniec dokładnie mieszając. Piec niespełna godzinę w 180 stopniach, można polać polewą i dowolnie udekorować.

Czy wiesz, że...
Mak to roślina bogata w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia. W 100g znajduje się 1266 mg wapnia. Taka porcja pokrywa 140 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera również magnez, żelazo i potas.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

buszzbuszz

0 0

piec niespełna godzine w temperaturze??????????????????

00:20, 23.12.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

buszzbuszz

0 0

tak trudno o rzetelność przekazu??

00:20, 23.12.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Agnieszka FilipowiczAgnieszka Filipowicz

0 0

@buszz Około 180 stopni Celsjusza,

09:57, 28.12.2019
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%