Mak to nieodłączny element potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Proponujemy Wam przepis na smaczny deser - makowiec japoński. To wilgotny wypiek z masy makowej z dodatkiem jabłek i orzechów, który dłużej zachowuje świeżość.
Przepis na dużą blachę:
SKŁADNIKI
6 dużych jabłek
9 jaj
9 łyżek kaszy manny
szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (mogą być też migdały)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
1,5 szklanki cukru
30 dag zmielonego maku (uwaga - nie dodajemy gotowej masy makowej)
WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać po żółtku, dobrze utrzeć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce dużych oczkach Do masy dodać mak, kaszę mannę, jabłka i orzechy. Ubić pianę z białek i dodawać na koniec dokładnie mieszając. Piec niespełna godzinę w 180 stopniach, można polać polewą i dowolnie udekorować.
Czy wiesz, że...
Mak to roślina bogata w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia. W 100g znajduje się 1266 mg wapnia. Taka porcja pokrywa 140 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera również magnez, żelazo i potas.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
piec niespełna godzine w temperaturze??????????????????
0 0
tak trudno o rzetelność przekazu??
0 0
@buszz Około 180 stopni Celsjusza,