Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Spróbujcie makowca japońskiego z jabłkami

22.12.2019 07:11 | 3 komentarze | 5 138 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Mak to nieodłączny element potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Proponujemy Wam przepis na smaczny deser - makowiec japoński. To wilgotny wypiek z masy makowej z dodatkiem jabłek i orzechów, który dłużej zachowuje świeżość.

3
Spróbujcie makowca japońskiego z jabłkami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Przepis na dużą blachę:

SKŁADNIKI
6 dużych jabłek
9 jaj
9 łyżek kaszy manny
szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (mogą być też migdały)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
45 g cukru
30 dag zmielonego maku (uwaga - nie dodajemy gotowej masy makowej)
WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać po żółtku, dobrze utrzeć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce dużych oczkach Do masy dodać mak, jabłka i orzechy. Ubić pianę z białek i dodawać na koniec dokładnie mieszając. Piec niespełna godzinę, można polać polewą i dowolnie udekorować.

Czy wiesz, że...
Mak to roślina bogata w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia. W 100g znajduje się 1266 mg wapnia. Taka porcja pokrywa 140 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera również magnez, żelazo i potas.