Ciasto to podstawa pizzy, czyli jednego z najpopularniejszych włoskich dniach. Dziś podajemy sprawdzony przepis. Wychodzą z niego dwa cienkie spody pizzy o średnicy ok. 30 cm.
Składniki:
- Mąka pszenna 3 szklanki (szklanka 250 ml)
- Sól 1 łyżeczka
- Drożdże świeże 30 g
- Olej 3 łyżki
- Cukier szczypta
- Ciepła woda 1 szklanka
Wykonanie:
1. Suche składniki dokładnie mieszamy.
2. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszamy najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
4. Ciasto na pizzę odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C.
6. Formujemy z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm.
7. Smarujemy spody sosem pomidorowym. Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
8. Pieczemy do 15 minut.
Sos pomidorowy do pizzy
- pomidory w puszce - 1 puszka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Oregano - 1 łyżeczka
- Czosnek - 1 ząbek
- Sól - szczypta
- Cukier - pół łyżeczki
Do garnka wrzucić pomidory wraz z zalewą, dodać oliwę, oregano, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować przez kilka minut (około 3-5), od czasu do czasu mieszając. Następnie zblendować na gładką masę. Doprawić solą i cukrem. Jeśli sos ma zbyt rzadką konsystencję, gotować go jeszcze kilka minut do odparowania i zgęstnienia.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Warto zadbać żeby mąka była z przeznaczeniem do pizzy. Typ: "00". Najlepiej włoska ale polska np."Gdańskie młyny" też jest bardzo dobra...