Przełom Online
Pyszne ciastka z płatkami kukurydzianymi i słonecznikiem
Slodka przekąska dla tych, którzy lubią czekoladę i bakalię. Doskonały dodatek do kawy.
SKŁADNIKI
3/4 szklanki (poj. 200 ml) łuskanych ziaren słonecznika (można zastąpić niezbyt drobno posiekanymi orzechami np. laskowymi)
2 łyżki masła
4-5 łyżek miodu
1 łyżka cukru waniliowego lub trzcinowego
4 łyżki wiórków kokosowych
garść rodzynek
1 i 1/2 szklanki (poj. 200 ml) płatków kukurydzianych
1 tabliczka czekolady: gorzkiej, mlecznej, białej, na jaką akurat mamy ochotę
WYKONANIE
Rozgrzewamy patelnię i na rozgrzaną, suchą, czyli bez tłuszczu, wsypujemy ziarno słonecznika. Chwilę prażymy na małym ogniu, aż słonecznik zacznie pachnieć i się rumienić, ale nie za długo, by nie przypalić. Następnie dodajemy masło, miód i cukier, mieszamy i podgrzewamy całość, aż wszystko się roztopi, a składniki połączą. Wtedy dodajemy pozostałe dodatki. Dokładnie mieszamy, aż składniki oblepią się miodem. Na koniec wsypujemy płatki kukurydziane. Masę przekładamy na płaski talerz, półmisek lub foremkę silikonową. Można wyłożyć na półmisek folię spożywczą, bo łatwiej później wyjąć zastygnięty blat kukurydziany.
Kiedy masa jest już ubita i zastyga, do miseczki dodajemy czekoladę i roztapiamy ją w kąpieli wodnej. W większym garnku z gotującą wodą, która cały czas się podgrzewa, umieszczamy miskę lub mniejszy garnek, zwilżamy wodą, wkładamy do niego kawałki czekolady i mieszając czekamy, aż się rozpuści. Płynną czekoladę rozsmarowujemy równo po całej powierzchni kukurydzianego blatu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Można wstawić do lodówki. Zastygniętą masę kroimy na dowolne mniejsze kawałeczki - trójkąty, romby, kwadraty, prostokątne batoniki.