Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Zamiast kupować w puszce, zrób domowy pasztet do smarowania

01.09.2019 07:53 | 0 komentarzy | 3 238 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Dlaczego domowy pasztet jest lepszy od sklepowych produktów? Po pierwsze - wiemy, co do niego włożyliśmy. Po drugie - możemy dobrać smak zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi.

0
Zamiast kupować w puszce, zrób domowy pasztet do smarowania
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
1 czerwona papryka
1 duża cebula
niewielka ilość oliwy z oliwek do smażenia
200 g wątróbki drobiowej
160 g piersi chudego mięsa drobiowego (np. pierś z kurczaka, filet indyka, itp.)
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
100 g masła końcowe
sól
pieprz


WYKONANIE:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne, a warzywo kroimy w mniejsze kawałki np. w paski. Cebulę kroimy w kostkę. Oba warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek - na średnim ogniu, często mieszając, aż zmiękną i lekko się skarmelizują.
Usmażone przekładamy na talerz i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W czasie, gdy warzywa się smażą, szykujemy mięso. Myjemy, osuszamy, po czym odkrawamy nieładne kawałki, żyłki, błonki itp., a mięso kroimy w kostkę.
Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy warzywa, smażymy mięso. Dodajemy niewielką ilość oliwy, na rozgrzaną wkładamy oba mięsa, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone zioła oraz sól i dokładnie mieszamy. Smażymy na nie za dużym ogniu, aż mięso straci surowość - czas zależy od wielkości kawałków, ale kilka minut zazwyczaj wystarczy.
Usmażone zostawiamy do lekkiego przestygnięcia -na patelni lub na osobnym talerzu.
Wszystkie składniki mielimy z pomocą maszynki lub drobno siekamy np. blenderem czy malakserem. Następnie dodajemy zimne masło i miksujemy do uzyskania gładkiej pasztetowej masy.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy.