Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą

14.03.2019 13:23 | 0 komentarzy | 3 198 odsłony | red

Wielu z nas kupuje gotowe ciasto francuskie. Sama tak robiłam. Do czasu, gdy raz nie spróbowałem przygotować go samodzielne. Wymaga to przede wszystkim sporo czasu oraz pracy, ale efekt jest tego wart.

0
Rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy
250 gramów mąki pszennej
250 gramów dobrego masła
szczyptę soli
125 ml zimnej wody

Przygotowanie
Wodę mieszamy z solą. Rozpuszczamy 60 gramów masła. Mieszamy z mąką i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Pozostałe masło ucieramy na gładką masę, następnie wkładamy między folię aluminiową, rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wkładamy do lodówki.
Po dwóch godzinach wykładamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, formując kwadrat. Na środku układamy schłodzone masło i zawijamy boki, formując kopertę.
Ciasto z masłem rozwałkowujemy w podłużny prostokąt. Następnie składamy go na trzy części i wkładamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Po tym czasie znów rozwałkowujemy, podsypując mąką, i znowu składamy na trzy równe części; wkładamy do lodówki na 2 godziny. Tę czynność powtarzamy kilkakrotnie, wkładając ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny (osobiście godzin aż tak sztywno się nie trzymałam, bo zastała mnie noc, więc zostawiłam je w lodówce na dłużej. Ważne, by ciasto było owinięte w folię spożywczą).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 30 milimetrów i kroimy w trójkąty. Na wierzchu układamy marmoladę i zawijamy od najdłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut, aż rogaliki się zarumienią. Do środka można też włożyć kawałki jabłka, gruszki, brzoskwinie bez skórki.
Anna Jarguz
Przełom nr 10 (1385) 6.3.2019