Podczas weekendów najchętniej grillujemy. Mamy dla was kilka propozycji kulinarnych, które możecie wykorzystać. Przygotujcie się też na nasz wakacyjny konkurs z nagrodami.
Szczęśliwi posiadacze przydomowych ogródków lub rekreacyjnych działek czy miłośnicy pikników w plenerze w ładną pogodę nie próżnują. Grillują całymi rodzinami.
Specjaliści od potraw z grilla już mogą się przygotowywać na nasz konkurs "Zostań mistrzem grilla", jaki ruszy na przelom.pl w przyszłym tygodniu. Na uczestników czekają nagrody.
My tymczasem proponujemy wam kilka przepisów na proste, a jednocześnie smakowite potrawy.
Karkówka
- Kilka grubych plastrów karkówki (w zależności od liczby osób)
- marynata (oliwa, piwo, zioła sycylijskie, rozgnieciony czosnek, pieprz ziołowy, tymianek, sól morska. Składniki dokładnie mieszamy w misce, wkładamy do niej mięso tak, żeby marynata je przykryła i odstawiamy na co najmniej dwie godziny - można też zostawić na noc)
Zamarynowane mięso układamy na blasze lub na tackach (na blachę można dodać marynatę, z której zrobi się sos). Na wierzch kładziemy kilka gałązek lubczyku i pieczemy aż mięso zmięknie. Smacznego!
Niespodzianki z kurczaka
- dwie piersi z kurczaka
- pomidory np. koktajlowe lub suszone
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, suszony czosnek (jeśli ktoś nie lubi, może go nie dodawać)
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy. Nakładamy na pocięta na kawałki folię aluminiową, przykrywamy mięso połówką pomidora, skrapiamy oliwą i zawijamy. Kładziemy na grill i pieczemy kilkanaście minut (w zależności od stopnia rozgrzania grilla). Smacznego!
Chrupiące bagietki
- bagietki (w zależności od liczby osób)
- czosnek
- oliwa
- sól, pieprz
Bagietki kroimy na części, nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i przyprawiamy. Kładziemy na grill i pilnujemy, żeby się za mocno nie przypaliły. Smacznego!
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
A te pety po lewej stronie zdjęcia to co? ?Mają dodać aromatu, po za tym to ciężko to nazwać grillem. Toż to sam ruszt:)