Porady
Kolorowa sałatka z panierowanym schabem
![Kolorowa sałatka z panierowanym schabem](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2018/04/18/22532_1524057576_66180600.jpg)
Potrzebujemy:
3 plastry schabu
sałatę lodową lub rzymską
6 pomidorów cherry
pół papryki
małą, czerwoną cebulę
połowę ogórka zielonego
do panierki: jajko, łyżkę mleka, tartą bułkę, łyżkę papryki słodkiej
grzanki z bułki
garść tartego parmezanu
do sosu:
3 łyżki oliwy
1 łyżkę soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
łyżeczkę musztardy dijon,
łyżeczkę miodu
szczyptę ziół dalmatyńskich
Przygotowanie
Bułkę tartą mieszamy z papryką. Mleko z jajkiem. Schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Panierujemy (najpierw w jajku, potem w bułce) i smażymy na tłuszczu. Odkładamy na papierowy ręcznik, następnie kroimy w paski.
W naczyniu układamy sałatkę - pokrojone w wiórka cebulę, paprykę, plastry ogórka i połówki pomidora - na wierzch dajemy mięso. Polewamy sosem tuż przed podaniem, posypujemy startym parmezanem i układamy grzanki.
Anna Jarguz
Przełom nr 15 (1340) 11.4.2018