Ciasto cytrynowe - przelom.pl
Zamknij

Ciasto cytrynowe

13:10, 21.02.2018
Skomentuj

Przepis podaje Michał Koryczan z Dulowej

Biszkopt
(4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju).
Białka ubić z cukrem, potem dodać żółtka i wszystko ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na blaszkę i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa budyniowa
(2 budynie śmietankowe, 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, sok z 3 cytryn).
Wodę, cukier i sok z cytryn zagotować. Do gotującej się wody wlać rozmieszane w odrobinie zimnej wody budynie.

Masa śmietanowa
Rozpuścić 1/2 kostki masła i połączyć z 1 1/2 ubitego białka, dodać budyń. Wymieszać gorącą masę i ułożyć na biszkopcie.
2 łyżki żelatyny zalać 1/2 szklanki gorącej wody i dobrze wymieszać. 1/2 litra śmietany 30-proc. ubić i dodać żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na budyń. Na śmietanie poukładać herbatniki i polać lukrem (1/2 białka, sok z cytryny, cukier puder).
Przełom 07 (1332) 14.2.2018

 

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%