Sezon na grzyby jeszcze trwa. Ten czas warto wykorzystać na grzybobranie, a potem gotowanie.
Składniki
kilogram mięsa wołowego (ligawy)
co najmniej pół kilograma leśnych grzybów
4 szalotki
2 ząbki czosnku
0/5 szklanki czerwonego wina
3/4 szklanki śmietany 30 proc.
przyprawy (cząber, tymianek, oregano)
sól i pieprz
oliwa
łyżka soku z cytryny
garść świeżej kolendry
Przygotowanie
Mięso kroimy na plastry o grubości około
2 cm. Marynujemy w marynacie z oliwy, łyżki soku z cytryny, świeżo mielonego pieprzu oraz przypraw. Pamiętajmy, by wołowiny nie solić. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Smażymy na gorącej patelni z niewielką ilością tłuszczu (po 3-4 minuty z każdej strony). Dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Podsmażamy. Zalewamy winem, następnie wodą i dusimy pod przykryciem około dwóch godzin (aż mięso będzie miękkie). Na koniec doprawiamy solą do smaku. Mięso odkładamy na bok. Do powstałego sosu dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby leśne. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 10-15 minut, cały czas mieszając, by grzyby nie przywarły do patelni. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagotowujemy całość. Dodajemy mięso. Posypujemy świeżą kolendrą. Wołowinę można podać z kluskami śląskimi i carpaccio z buraków.
Anna Jarguz
Przełom nr 39 (1314) 4.10.2017
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Mniaaaam !