Ciasto drożdżowe to świetna propozycja na podwieczorek. Sprawdza się także jako przekąska do szkoły czy na wycieczkę. To doskonała alternatywa dla sklepowych drożdżówek.
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z łyżką cukru, łyżką mąki i mlekiem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewam mąkę, żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, roztapiam masło w rondelku. Do przesianej mąki dodaję rozczyn z drożdży, żółtka z cukrem, sól, ciepłe masło i wyrabiam tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Oprószam mąką i odstawiam na około godzinę, przykryte czystą ściereczką.
Składniki na kruszonkę siekam nożem aż wszystkie się połączą i odstawiam na pół godziny do lodówki. Płaską formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Przekładam ciasto i czekam kolejne kilka minut. Następnie smaruję je obficie dżemem i posypuje kruszonką. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut.(AJ)
Przełom nr 6 (1281) 8.2.2017
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz