Domowe tagliatelle z polędwiczką wieprzową w sosie pieczarkowo-śmietanowym - przelom.pl
Zamknij

Domowe tagliatelle z polędwiczką wieprzową w sosie pieczarkowo-śmietanowym

11:25, 23.03.2016
Skomentuj

Mało kto robi dziś domowy makaron. Sama najczęściej kupuję go w sklepie. Po obejrzeniu odcinka popularnego programu o gotowaniu z udziałem dzieci postanowiłam przygotować go własnoręcznie. W towarzystwie polędwiczek wieprzowych w sosie smakuje rewelacyjnie.

Składniki na makaron:
500 gramów mąki
2 całe jajka
2 żółtka
łyżka oliwy
łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:
Składniki łączę i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i odkładam na około pół godziny. Następnie rozwałkowuję na grubość około 2 mm i kroję wstążki o grubości centymetra.
Gotuję w osolonej wodzie.

Mięso:
polędwiczka wieprzowa, zioła
3 szalotki
3 ząbki czosnku
70 dag pieczarek
30-procentowa śmietana
oliwa
pęczek świeżej, zielonej pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę wieprzową czyszczę z włókien i kroję na plastry o grubości około 2 cm. Doprawiam solą, pieprzem, dużą ilością ziół (majerankiem, bazylią, oregano, estragonem, kolendrą). Dodaję trochę oliwy i marynuję około 2 godzin. Obsmażam z każdej strony na patelni z niewielką ilością tłuszczu (dosłownie minutę z każdej strony). Na gorącej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła, dodaję pokrojone drobno: szalotkę, a następnie czosnek. Gdy się zrumienią, dodaję pokrojone pieczarki, całość doprawiam solą oraz pieprzem i podsmażam na złoty kolor. Wlewam śmietanę z dodatkiem wody w proporcji 2:1. Gdy sos się zagotuje, dodaję mięso i duszę na małym ogniu przez około godzinę, aż wieprzowina stanie się miękka. Na koniec dodaję drobno pokrojoną pietruszkę. Podaję z makaronem.
Anna Jarguz
Przełom nr 11 (1235) 16.3.2016

 

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%