Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Domowe tagliatelle z polędwiczką wieprzową w sosie pieczarkowo-śmietanowym

23.03.2016 12:25 | 0 komentarzy | 8 840 odsłon | red

Mało kto robi dziś domowy makaron. Sama najczęściej kupuję go w sklepie. Po obejrzeniu odcinka popularnego programu o gotowaniu z udziałem dzieci postanowiłam przygotować go własnoręcznie. W towarzystwie polędwiczek wieprzowych w sosie smakuje rewelacyjnie.

0
Domowe tagliatelle z polędwiczką wieprzową w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na makaron:
500 gramów mąki
2 całe jajka
2 żółtka
łyżka oliwy
łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:
Składniki łączę i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i odkładam na około pół godziny. Następnie rozwałkowuję na grubość około 2 mm i kroję wstążki o grubości centymetra.
Gotuję w osolonej wodzie.

Mięso:
polędwiczka wieprzowa, zioła
3 szalotki
3 ząbki czosnku
70 dag pieczarek
30-procentowa śmietana
oliwa
pęczek świeżej, zielonej pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę wieprzową czyszczę z włókien i kroję na plastry o grubości około 2 cm. Doprawiam solą, pieprzem, dużą ilością ziół (majerankiem, bazylią, oregano, estragonem, kolendrą). Dodaję trochę oliwy i marynuję około 2 godzin. Obsmażam z każdej strony na patelni z niewielką ilością tłuszczu (dosłownie minutę z każdej strony). Na gorącej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła, dodaję pokrojone drobno: szalotkę, a następnie czosnek. Gdy się zrumienią, dodaję pokrojone pieczarki, całość doprawiam solą oraz pieprzem i podsmażam na złoty kolor. Wlewam śmietanę z dodatkiem wody w proporcji 2:1. Gdy sos się zagotuje, dodaję mięso i duszę na małym ogniu przez około godzinę, aż wieprzowina stanie się miękka. Na koniec dodaję drobno pokrojoną pietruszkę. Podaję z makaronem.
Anna Jarguz
Przełom nr 11 (1235) 16.3.2016