Nie masz konta? Zarejestruj się

Ziemia chrzanowska

Święcone lepiej smakuje

04.04.2015 14:57 | 0 komentarzy | 5 888 odsłon | Marek Oratowski

Całe rodziny wybrały się w Wielką Sobotę do kościołów, by poświęcić pokarmy na stół wielkanocny. W koszykach znalazły się jajka, baranki, szynka, sól i mnóstwo innych produktów.

0
Święcone lepiej smakuje
Anna i Łukasz Supernat z synem Filipem poświęcili pokarmy w kościele Matki Bożej Różańcowej w Chrzanowie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W parafiach święcenie trwało najczęściej od rana do popołudnia.

- To jeden z symatyczniejszych, rodzinnych zwyczajów - przyznali zgodnie Anna i Filip Walesic. Razem z synem Adamem (sam wykonał pisanki) przyszli wczesnym popołudniem z dwoma koszykami przed kościół św. Mikołaja w Chrzanowie.

Wiele osób podzieliło się produktami, wrzucając je do kosza. Pokarm zebrany w ten sposób był roznoszony do samotnych, biednych i chorych parafian.

- Zachęcam do adoracji przy Grobie Pańskim i uczestnictwa w liturgii Wiekiej Soboty oraz rezurekcji. Wszystkie przygotowania do świąt nie mogą nam przesłonić ich istoty - podkreślił proboszcz ks. Roman Sławeński.

W pobliskim kościele Matki Bożej Różańcowej święcenie odbywało się w murach świątyni.

- Do koszyków włożyliśmy baranka i jajka symbolizujące życie i zmartwychwstanie oraz sól, wędlinę i chleb. W święta wybieramy się w odwiedziny do rodziny - powiedzieli nam Anna i Łukasz Supernat. Do kościoła przyszli z 3-letnim synem Filipem.

Wszyscy pytani przez nas mieszkańcy podkreślali, że święcony pokarm lepiej smakuje podczas wielkanocnego śniadania.