Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Cygańskie ścieżki

05.11.2014 09:57 | 0 komentarzy | 3 707 odsłony | red

Przygotowanie tego ciasta nie jest ani szybkie, ani proste. Warto jednak poświęcić trochę czasu i skupić się, bo efekt jest nie tylko smaczny. Cygańskie ścieżki prezentują się na stole bardzo atrakcyjnie. Przepis podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa

0
Cygańskie ścieżki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

Ciasto:
9 białek
4 żółtka
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 opakowanie kisielu wiśniowego

Masa:
400 g serka homogenizowanego waniliowego
5 opakowań galaretek o różnych kolorach

Przygotowanie:
Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając, dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksuj. Ciasto podziel na cztery równe części. Do pierwszej części dodaj mak, do drugiej - kakao, do trzeciej - kisiel, a do czwartej - 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie wymieszaj.

Na blaszkę (wymiary 25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj naprzemiennie po dwie łyżki każdego z ciast. Zacznij od środka i nakładaj w to samo miejsce, aby powstały kolorowe kręgi. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmij papier i przekrój ciasto na dwa blaty.

Masa: Cztery galaretki rozpuść w szklance wrzątku (każdą osobno). Wylej je na płaskie naczynia i odstaw do stężenia. Następnie pokrój w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuść w szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę zmiksuj z serkami homo. Do masy dodaj pokrojone galaretki i wymieszaj.
Masą przełóż upieczone placki. Ciasto umieść na 1-2 godziny w lodówce, następnie je oprósz cukrem pudrem.
Przełom nr 43 (1165) 29.10.2014