Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pierogi z pstrągiem

23.12.2009 16:01 | 0 komentarzy | 7 685 odsłon | red
Nowatorski przepis na Wigilię według pomysłu Romana Kobylarczyka, właściciela pstrągarni i restauracji w Pisarach. Kolacja wigilijna bez uszek lub pierogów obejść się nie może. Warto ją urozmaicić potrawą łączącą w sobie tradycję i nowatorstwo - pierogami z pstrągiem lub uszkami z pstrągiem i grzybami. Są naprawdę smaczne.
0
Pierogi z pstrągiem
Barbara Jajko z restauracji przy pstrągarni Roko w Pisarach zachęca do spróbowania pierogów z pstrągiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Nowatorski przepis na Wigilię według pomysłu Romana Kobylarczyka, właściciela pstrągarni i restauracji w Pisarach.
Kolacja wigilijna bez uszek lub pierogów obejść się nie może. Warto ją urozmaicić potrawą łączącą w sobie tradycję i nowatorstwo - pierogami z pstrągiem lub uszkami z pstrągiem i grzybami. Są naprawdę smaczne.

Pierogi z pstrągiem
Składniki:
ciasto (na 1 kg mąki tortowej 1 jajko, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej)
1 pstrąg o wadze 40 dag
1 pęczek pietruszki
1,5 pora
1/ 3 kostki masła
cebula

Zagniatamy i wałkujemy ciasto. Surowego pstrąga filetujemy tak, aby w mięsie nie znalazła się ani jedna ość. Pora kroimy i wrzucamy na patelnię z 1/3 kostki masła, aby się zeszklił. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy ze zmielonym drobno pstrągiem. Dodajemy sól i biały pieprz. Farsz układamy na cieście i szklanką wycinamy z niego kółka. Lepimy pierogi i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż ciasto zrobi się miękkie.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, którą dusimy na maśle. Posypujemy nią pierogi. Talerz można ozdobić plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Przygotowując uszka, do podstawowych składników na pierogi dodajemy kilka suszonych, namoczonych, zagotowanych i zmielonych podgrzybków. Wycięte i zaklejone pierogi łapiemy za końce i sklejamy jak uszka. Gotujemy.(E)

Przełom nr 50 (918) 16.12.2009