Nowatorski przepis na Wigilię według pomysłu Romana Kobylarczyka, właściciela pstrągarni i restauracji w Pisarach. Kolacja wigilijna bez uszek lub pierogów obejść się nie może. Warto ją urozmaicić potrawą łączącą w sobie tradycję i nowatorstwo - pierogami z pstrągiem lub uszkami z pstrągiem i grzybami. Są naprawdę smaczne.
Nowatorski przepis na Wigilię według pomysłu Romana Kobylarczyka, właściciela pstrągarni i restauracji w Pisarach.
Kolacja wigilijna bez uszek lub pierogów obejść się nie może. Warto ją urozmaicić potrawą łączącą w sobie tradycję i nowatorstwo - pierogami z pstrągiem lub uszkami z pstrągiem i grzybami. Są naprawdę smaczne.
Pierogi z pstrągiem
Składniki:
ciasto (na 1 kg mąki tortowej 1 jajko, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej)
1 pstrąg o wadze 40 dag
1 pęczek pietruszki
1,5 pora
1/ 3 kostki masła
cebula
Zagniatamy i wałkujemy ciasto. Surowego pstrąga filetujemy tak, aby w mięsie nie znalazła się ani jedna ość. Pora kroimy i wrzucamy na patelnię z 1/3 kostki masła, aby się zeszklił. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy ze zmielonym drobno pstrągiem. Dodajemy sól i biały pieprz. Farsz układamy na cieście i szklanką wycinamy z niego kółka. Lepimy pierogi i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż ciasto zrobi się miękkie.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, którą dusimy na maśle. Posypujemy nią pierogi. Talerz można ozdobić plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Przygotowując uszka, do podstawowych składników na pierogi dodajemy kilka suszonych, namoczonych, zagotowanych i zmielonych podgrzybków. Wycięte i zaklejone pierogi łapiemy za końce i sklejamy jak uszka. Gotujemy.(E)
Przełom nr 50 (918) 16.12.2009
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz