Z sommelierką Karoliną Kitą rozmawia Tadeusz Jachnicki.
Z sommelierką Karoliną Kitą rozmawia Tadeusz Jachnicki.
Co to jest dekantacja?
- To nic innego jak napowietrzanie wina.
Wystarczy po prostu odkorkować butelkę?
- To totalny mit. Nic nie da otwarcie butelki i pozostawienie w niej trunku, nawet godzinę przed spożyciem. Styk z powietrzem jest bowiem niewielki. Trzeba więc trunek przelać do karafki.
Po co to robimy?
- Żeby odświeżyć wino, bardziej uwypuklić bukiet, pozbyć się niechcianych zapachów czy osadu.
Jaka winna być wspomniana już karafka?
- Nie musi być specjalna, może ją zastąpić zwykłym dzbanuszkiem. Oczywiście czystym, bez obcych zapachów i detergentów. Wino przelewamy około kwadransa przed podaniem.
Które wina możemy dekantować, a których nie?
- Praktycznie wszystkie możemy zdekantować, oczywiście oprócz musujących. Młode wina dekantujemy, by pozbyć się taniczności, bo jeszcze są nieułożone. Stare, żeby pozbyć się obcych zapachów i ewentualnie osadu, który często jest na dnie butelki. Z dekantacją trzeba uważać przy bardzo delikatnych winach z Burgundii. Te ze słynnego szczepu Pinot noir są bowiem na tyle delikatne, że dekantacja może pozbawić je aromatu. Są tak subtelne i delikatne, że przy zbytnim napowietrzeniu mogą ulecieć. O ich napowietrzeniu musi zdecydować sommelier. Może bowiem lepiej je zdekantować poprzez zamieszanie w kieliszku.
Przełom nr 32 (951) 11 VIII 2010
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz