Coś na ząb
Składniki:
Ciasto
300 g mąki (pół na pół krupczatka i tortowa)
200 g masła (co najmniej 80 proc. tłuszczu)
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
opakowanie Śnieżki (można też ubić śmietanę kremówkę 30 proc.)
200 ml mleka (musi być schłodzone)
galaretka owocowa
szklanka gorącej wody
owoce do dekoracji: kiwi, brzoskwinia, kandyzowane pomarańcze, winogrona
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli i pokrojone w kawałki masło. Wszystko posiekać nożem. Dodać cukier puder i wbić żółtka. Zagnieść ciasto, a następnie włożyć na około godzinę do lodówki. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Nakłuć spód widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem lub fasolą (nie będzie pęcznieć podczas pieczenia). Foremki włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor 8 do 12 minut w temperaturze 180 do 200 stopni. Wyjąć i pozostawić to ostudzenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (szklanka). Pozostawić aż trochę zgęstnieje. Ubić śmietanę, a następnie delikatnie połączyć z ostudzoną galaretką. Babeczki wyjąć z foremek (wyjąć folie i fasolę ze środka), przełożyć na talerz. Do każdej nałożyć bitą śmietanę, a następnie udekorować owocami.
(EJB)
Przełom nr 44 (1065) 7.11.2012
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Lokowanie produktu?