Kruche babeczki z bitą śmietaną - przelom.pl
Zamknij

Kruche babeczki z bitą śmietaną

12:26, 14.11.2012
Skomentuj

Coś na ząb

Składniki:
Ciasto
300 g mąki (pół na pół krupczatka i tortowa)
200 g masła (co najmniej 80 proc. tłuszczu)
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:
opakowanie Śnieżki (można też ubić śmietanę kremówkę 30 proc.)
200 ml mleka (musi być schłodzone)
galaretka owocowa
szklanka gorącej wody
owoce do dekoracji: kiwi, brzoskwinia, kandyzowane pomarańcze, winogrona

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli i pokrojone w kawałki masło. Wszystko posiekać nożem. Dodać cukier puder i wbić żółtka. Zagnieść ciasto, a następnie włożyć na około godzinę do lodówki. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Nakłuć spód widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem lub fasolą (nie będzie pęcznieć podczas pieczenia). Foremki włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor 8 do 12 minut w temperaturze 180 do 200 stopni. Wyjąć i pozostawić to ostudzenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (szklanka). Pozostawić aż trochę zgęstnieje. Ubić śmietanę, a następnie delikatnie połączyć z ostudzoną galaretką. Babeczki wyjąć z foremek (wyjąć folie i fasolę ze środka), przełożyć na talerz. Do każdej nałożyć bitą śmietanę, a następnie udekorować owocami.
(EJB)
Przełom nr 44 (1065) 7.11.2012

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

jan0jan0

0 0

Lokowanie produktu?

11:21, 16.11.2012
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%