Pamiętam, że gdy robiłem go po raz pierwszy, nie dowierzałem, że będzie smakował jak gyros, że będzie miał nie tylko jego smak, ale i zapach. Pamiętam też, że miło się rozczarowałem, tym bardziej, że nie dorzucam do potrawy choćby odrobiny popularnych przypraw do gyrosa.
coś na ząb
Pamiętam, że gdy robiłem go po raz pierwszy, nie dowierzałem, że będzie smakował jak gyros, że będzie miał nie tylko jego smak, ale i zapach. Pamiętam też, że miło się rozczarowałem, tym bardziej, że nie dorzucam do potrawy choćby odrobiny popularnych przypraw do gyrosa.
Zacznijmy od początku, czyli od składników. Potrzebujemy:
marynata:
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzu
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku
2 łyżki oliwy od pomidorów
60 dag piersi z kurczaka
szklankę naturalnego jogurtu
8 suszonych pomidorów
marynowanych w oliwie
łyżkę oliwy
Piersi kurczaka oczywiście myję, czyszczę i osuszam. Kroję je na bardzo cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 może 15 minut. Teraz czas na suszone pomidory. I je kroję na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy (ja używam tej z pomidorów), a kiedy jest mocno rozgrzana, wkładam mięso razem z marynatą. Smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając przez kilka minuty. Kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać. Pod koniec smażenia dodaję paski pomidorów, mieszam i smażę jeszcze minutkę.
Mięso wykładam na talerze, polewam jogurtem i możemy wcinać. Ja jem najczęściej z frytkami. Można jednak i czymkolwiek innym: bagietką, chlebem pitta czy czym tam kto chce. Smacznego!
(taj)
Przełom nr 13 (1084) 27.03.2013
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Nowa książka o Helenie Kmieć z Libiąża
Panie Oratowski i reszta! Szybkie szkolenie z edytorstwa konieczne!!
Złoty pył.
23:13, 2025-05-12
88 lat temu na Grunwaldzkiej w Chrzanowie
Przypomnę że od 1945 r do 1989 czyli w tym szarym komunistycznym kraju bez ,, radości" I dobrobytu jak tutaj Przełom pisze przybyło nas około 15 milionów ludzi. Od 1989 w zachodnim dobrobycie hehe nie przybywa nic a nawet ubywa nam ludności. Więc przestańcie prać młodym mózgi jak to było źle. Lata 70 były naprawdę na wysokim poziomie jak na tamte czasy i to w każdej dziedzinie. Do tej pory nie rozkradli tego co wtedy powstało
Ogień
22:11, 2025-05-12
Bezrobotni pracują za 12 złotych za godzinę
Ale za to ten pajac z PO Jerzy Kasprzyk dyrektor który na targu kupił wykształcenie jeździ nowiutkim BMW. Brawo POwcy,a ludzie powinni mu splunąć w tę POwską facjatę.
Tak dla Polski
21:57, 2025-05-12
Miłość do klasyków jest jak postępująca choroba
Wreszcie jakis wartosciowy artykul na tym pozal sie Boze portaliku.
Jan66
21:28, 2025-05-12
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz