Uważaj na menu - przelom.pl
Zamknij

Uważaj na menu

09:07, 21.05.2014
Skomentuj Fot. z arch. Studio Forma Fot. z arch. Studio Forma

Na rynku są produkty wspomagające utrzymanie ciała w dobrej formie i kondycji, a także sprawiające, że jeśli stosujemy dietę, przynosi ona lepsze efekty. Co wybrać, radzi Agnieszka Fidali, trenerka personalna i właścicielka Studio Forma w Krzeszowicach.

Na rynku są produkty wspomagające utrzymanie ciała w dobrej formie i kondycji, a także sprawiające, że jeśli stosujemy dietę, przynosi ona lepsze efekty. Co wybrać, radzi Agnieszka Fidali, trenerka personalna i właścicielka Studio Forma w Krzeszowicach.

Popularne powiedzenie brzmi, że cukier krzepi. Jednak chcąc się odżywiać prawidłowo, warto z niego zrezygnować na rzecz zastępników. Dlaczego? Cukier w obecnie spożywanych przez nas ilościach jest niezwykle szkodliwy dla zdrowia. Warto więc wybrać np. ksylitol, powszechnie znany pod nazwą "cukier brzozowy". To całkowicie naturalna substancja występującą m.in. w jagodach, owocach, sałacie i grzybach. Jej zalety? Jest niskokaloryczna, wspomaga odporność, ułatwia przyswajanie wapnia przez kości oraz zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów. Inne produkty mogące dostarczyć zdrowej słodyczy to stewia i miód.

Wydobycie witamin i składników odżywczych ze spożywanych pokarmów ułatwi stosowanie oleju lnianego. Można go kupić w większych marketach i sklepach z żywnością ekologiczną. Używa się go na zimno: do sałatek, nabiału (np. chudego twarogu), ryb, ugotowanego mięsa. Ważne, aby go nie gotować oraz na nim nie smażyć.

Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, najlepiej stosować chleb żytni pełnoziarnisty z pełnego przemiału. Zawiera on większe ilości witamin z grupy B, magnezu, żelaza, błonnika pokarmowego, w związku z tym jest dużo bardziej korzystny dla naszego organizmu.

Istotna jest również kwestia liczby posiłków. Najlepiej dziennie spożywać trzy. Jeśli mamy prawidłową wagę ciała, w każdym z nich powinny znaleźć się węglowodany i białko. Osoby chcące schudnąć muszą ograniczyć kaloryczność spożywanych produktów. Pomocna może okazać się też wizyta u dietetyka, który sprawdzi zapotrzebowanie kaloryczne i na bazie tego ułoży specjalny jadłospis.
oprac. (ko)
Przełom nr 19 (1141) 14.5.2014

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

GadżetGadżet

0 0

Nie trzy a pięć...

19:54, 09.06.2014
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%