Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Uważaj na menu

21.05.2014 11:07 | 1 komentarz | 9 800 odsłon | red
Na rynku są produkty wspomagające utrzymanie ciała w dobrej formie i kondycji, a także sprawiające, że jeśli stosujemy dietę, przynosi ona lepsze efekty. Co wybrać, radzi Agnieszka Fidali, trenerka personalna i właścicielka Studio Forma w Krzeszowicach.
1
Uważaj na menu
Fot. z arch. Studio Forma
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Na rynku są produkty wspomagające utrzymanie ciała w dobrej formie i kondycji, a także sprawiające, że jeśli stosujemy dietę, przynosi ona lepsze efekty. Co wybrać, radzi Agnieszka Fidali, trenerka personalna i właścicielka Studio Forma w Krzeszowicach.

Popularne powiedzenie brzmi, że cukier krzepi. Jednak chcąc się odżywiać prawidłowo, warto z niego zrezygnować na rzecz zastępników. Dlaczego? Cukier w obecnie spożywanych przez nas ilościach jest niezwykle szkodliwy dla zdrowia. Warto więc wybrać np. ksylitol, powszechnie znany pod nazwą „cukier brzozowy”. To całkowicie naturalna substancja występującą m.in. w jagodach, owocach, sałacie i grzybach. Jej zalety? Jest niskokaloryczna, wspomaga odporność, ułatwia przyswajanie wapnia przez kości oraz zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów. Inne produkty mogące dostarczyć zdrowej słodyczy to stewia i miód.

Wydobycie witamin i składników odżywczych ze spożywanych pokarmów ułatwi stosowanie oleju lnianego. Można go kupić w większych marketach i sklepach z żywnością ekologiczną. Używa się go na zimno: do sałatek, nabiału (np. chudego twarogu), ryb, ugotowanego mięsa. Ważne, aby go nie gotować oraz na nim nie smażyć.

Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, najlepiej stosować chleb żytni pełnoziarnisty z pełnego przemiału. Zawiera on większe ilości witamin z grupy B, magnezu, żelaza, błonnika pokarmowego, w związku z tym jest dużo bardziej korzystny dla naszego organizmu.

Istotna jest również kwestia liczby posiłków. Najlepiej dziennie spożywać trzy. Jeśli mamy prawidłową wagę ciała, w każdym z nich powinny znaleźć się węglowodany i białko. Osoby chcące schudnąć muszą ograniczyć kaloryczność spożywanych produktów. Pomocna może okazać się też wizyta u dietetyka, który sprawdzi zapotrzebowanie kaloryczne i na bazie tego ułoży specjalny jadłospis.
oprac. (ko)
Przełom nr 19 (1141) 14.5.2014