Robicie zaprawy na zimę? Jeśli tak, to mamy Was bardzo ciekawy przepis prosto z miasta Osz w Kirgistanie.
Oszanie też są mocno doświadczani przez pandemię, ale mówią, że życie toczy się dalej i trzeba robić to, co każdego roku o tej porze - czyli przetwory na zimę. Znajomi "Przełomu" stamtąd, podzielili się przepisem na potrawę, którą się robi latem w każdym kirgiskim domu. Spróbujcie. Kirgistan jest bardzo daleko, ale naczynie, w którym przyrządza się tę potrawę wygląda dość swojsko.
PO PROSTU SAŁATKA
Jakie składniki są nam potrzebne?
1,5 l dobrego oleju roślinnego
2 kg bakłażanów
3 kg papryki czerwonej
3 kg papryki zielonej
1,5 kg gendotu (ten rodzaj papryczek w Polsce trudno dostać, mozna go więc zastąpić żółtą papryką, albo żółtą fasolką)
0,5 kg czosnku
1,5 kg ogórków
3 kg kapusty
1,5kg marchwi
10 kg pomidorów
20 szt ostrej papryki
200 g koperku
200 g bazylii
30 g liści laurowych
50 g czarnego pieprzu ziarnistego
100 g soli
Wszystko to dusić na niewielkim ogniu, pilnując, aby się nie rozgotowało na zupełną miazgę. Do tego duszenia może się przydać garnek na pieczone lub inny tego typu kociołek, choć jak widać na zdjęciu oryginalne naczynie ma własne palenisko.
Gorącą sałatkę włożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odstawić aż ostygnie.
UWAGA: Ilość produktów można proporcjonalnie zmniejszać.
Dodatki do "sałatki" można stosować dowolne (chleb, mieso, ryż...).
Oszanie, czyli mieszkańcy stolicy w południowego Kirgistanu, położoneej u podnóża gór Tien-Szan, nazywają tę potrawę po prostu sałatką. Sałatka ta smakuje trochę leczo. Można ją konsumować na zimno i na ciepło. jest przepyszna!
Dziękujemy incredibleosh.kg za udostępnienie materiału i pozdrawiamy administratorów.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
Zimna woda, ciepłe wspomnienia. Historia dwóch basenów
O zmarłych pisze się dobrze ...albo wcale. Ja to przedstawię inaczej. Nieżyjący już od lat Marian Barski jako gospodarz krytego basenu "przy Zbyszku" nie był taki kryształowy, jak to pani Molenda go wspomina. Lubił sobie wypić, o obmacywaniu dziewczynek nie wspomnę. Wtedy jeszcze nie był znany termin "molestowanie". Pod koniec jego kariery basenowej "na Zbyszku" utonął chłopiec. W czasie tej tragicznej okoliczności gospodarz tego basenu był pod znacznym wpływem wysokoprocentowego alkoholu. Przeważnie był. Nie wiem, jak pozostali ratownicy. Może podobnie...
Mieszkaniec przy Zby
21:51, 2025-07-06
Spakuj plecak na kryzysową sytuację
,,,plecak ? ja pakuję walizki jak tylko batyr dojdzie do rządzenia i spier....z kraju
szczęść boże !
21:05, 2025-07-06
Wraca dmuchanie na drogach powiatu chrzanowskiego
O te czynności zabiegała sołtyska: mówisz, masz, a pieniądze do skarbca państwa lecą lub płyną, jak kto woli
jacenty
19:57, 2025-07-06
Wraca dmuchanie na drogach powiatu chrzanowskiego
Totalny absurd⛄️
Olo
17:47, 2025-07-06
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz