Rozpocząl się sezon na szparagi. Wyróbujcie je z makaronem i boczkiem - przelom.pl
Zamknij

Rozpocząl się sezon na szparagi. Wyróbujcie je z makaronem i boczkiem

16:30, 14.04.2024 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Sezon na to warzywo właśnie się rozpoczyna, bo ciepła wiosna przyszła do nas w tym roku wcześniej. Szparagi. Podajemy przepis na jedno ze smacznych dań z ich udziałem. W połączeniu z boczkiem i makaronem smakują świetnie.

SKŁADNIKI:
  • 250 g zielonych, cienkich szparagów
  • 200 g makaronu
  • 60 g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g sera
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Pokroić w kawałki o długości ok 3 cm. Boczek i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować zgodnie z instrukcją. 2-3 minuty przed końcem gotowania, dołożyć do makaronu szparagi.
W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę, lekko podsmażyć na niej plasterki czosnku, następnie dodać pokrojony w  kostkę boczek, paprykę i smażyć  tak długo, aż boczek lekko się zrumieni. Wrzucić makaron ze szparagami, wymieszać, przełożyć do miski. Dodać ser, wymieszać.
Ozdobić bazylią.
(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

endriu64endriu64

0 0

Sezon na szparagi zaczął się 15.10.2023 roku !!! 21:38, 14.04.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

hotinhotin

0 0

Artykuł sponsorowany dla Polaków,na zlecenie Niemców przez Koalicje Obywatelską? 07:52, 15.04.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%