Podgrzybki, prawdziwki, rydze, maślaki. Zaprawione zalewą octową - są świetnym dodatkiem do dań obiadowych oraz składnikiem pysznych przekąsek. Wysiłek włożony w ich przygotowanie zwraca się wybornym smakiem.
Marynowane leśne grzyby są nie tylko ważnym elementem prawdziwej polskiej kuchni, ale też doskonałą imprezową przekąską.Składniki:
Wykonanie:
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów. Jeśli mamy maślaki, obieramy je. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą z łyżką soli i octu. Zagotowujemy na wolnym ogniu i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy. Gdy grzyby się gotują, przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki. A potem - zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotowujemy.
Do słoików wkładamy obgotowane grzyby - do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy słoiki i odwracamy denkami do góry. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz