Podgrzybki, prawdziwki, rydze, maślaki. Zaprawione zalewą octową - są świetnym dodatkiem do dań obiadowych oraz składnikiem pysznych przekąsek. Wysiłek włożony w ich przygotowanie zwraca się wybornym smakiem.
Marynowane leśne grzyby są nie tylko ważnym elementem prawdziwej polskiej kuchni, ale też doskonałą imprezową przekąską.Składniki:
Wykonanie:
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów. Jeśli mamy maślaki, obieramy je. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą z łyżką soli i octu. Zagotowujemy na wolnym ogniu i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie odcedzamy. Gdy grzyby się gotują, przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki. A potem - zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotowujemy.
Do słoików wkładamy obgotowane grzyby - do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy słoiki i odwracamy denkami do góry. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Bezrobocie w powiecie chrzanowskim w dół
ale za to Jurek Kasprzyk z mafii PO derektor tego gooowna o nazwie PUP ten co "studiował" na szkółce w Chrzanowie kupił sobie nowe BMW.
Tak dla Polski
13:31, 2025-05-13
Atrakcje Parku Śląskiego czekają
szmatławiec nie ma pomysłów co pisać to wypocił coś o śląskim gooownie.
Tak dla Polski
13:29, 2025-05-13
"Lekarz od cudów" honorowym obywatelem Libiąża
Wśród honorowych górnicy, duchowni, pan Wróbel (nie znam...) i teraz Marek (mogę tak mówić...). Teraz to jest naprawdę zrozumiałe i uzasadnione, w niczym nie umniejszając zasług pozostałych.
hajer
12:10, 2025-05-13
Nowy parking w Trzebini. Płatny czy darmowy?
Miał być na 100 samochodów i bezpłatny. A wychodzi zawsze po staremu, czyli mniejszy i płatny. Jak zdzierać to na całego.
watacha
11:44, 2025-05-13
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz