Kwaśne porzeczki, borówki i do tego słodka beza, a wszystko na kruchym cieście. Takie ciasto smakuje latem wyśmienicie.
Ciasto:Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Wylepić nim tortownicę o średnicy 26cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na kwadrans. Spód podziurkować potem widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 20 minut.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na końcu zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Owoce opłukać, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika na niższej półce piekarnika. Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez 10 minut.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz