Pleśniak to chrupiące, kruche ciasto z owocami lub dżemem owocowym i pianką bezową. W tym przepisie proponujemy wykorzystać do wypieku sezonowe owoce - śliwki.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
DODATKOWO:
Formę o wym. 25×35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na trzy części i dodajemy do jednej przesiane kakao i zagniatamy. Każdy kawałek owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1-1,5 godz. Jedną część ścieramy na tarce i równomiernie układamy na dnie formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie kroimy śliwki na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy z cynamonem, kaszką i proszkiem budyniowym. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę lub proszek budyniowy.
Śliwki wykładamy na podpieczony spód, ścieramy kakaową część ciasta i przykrywamy bezą. Na koniec ścieramy na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka zakryć wierzch ciasta folią aluminiową i dalej piec do podanego czasu. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach i przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z blogu kulinarnego ilovebake.pl
Tego jeszcze nie było! Ankieta w sprawie ławki w Chrzan
Pytanie zasadnicze. A kto za to zapłaci?
hotin
12:21, 2025-05-21
Trzaskowski wygrał w Chrzanowie
do Zaklinanie rzeczywis Hołownia 1208, Braun 1207 i stąd taka kolejność
bosman
11:40, 2025-05-21
Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego
*%#)!& ale uśmiechnięci...
Normalny
10:58, 2025-05-21
Pasażerowie będą zachwyceni. Premier potwierdza
Dziwnym trafem Chorwaci sa innego zdania i maja negatywne opinie na temat tego pociagu i o Polakach!
Jan
06:24, 2025-05-21
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz