Pojawiają się na straganach na przełomie kwietnia i maja, a sezon na nie trwa do połowy lipca. Szparagi. Dziś proponujemy pyszne i szybkie danie z jednym z najzdrowszych warzyw.
Składniki:
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić. Pośrodku plasterków szynki kłaść po 2-3 szparagi, zawinąć, posypać tartym serem.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć roladki, skropić oliwą, wystające spod szynki szparagi doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 minut.
Czy wiesz, że...
Szparagi są prawdziwą bombą składników odżywczych. Nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm. Suma substancji bioaktywnych w szparagach jest nawet 5 razy większa niż w innych warzywach. Szparagi to nie tylko warzywo, ale też zioło lecznicze według medycyny chińskiej. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą i wyjątkowy smak szparagi nazywane są królem wśród warzyw.
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz