To popularne danie z amerykańskiego stanu Teksas. Szybkie i jednogarnkowe. Najważniejszym składnikiem jest mięso mielone i chili.
Jedna z legend dotycząca powstania chili con carne mówi, że przepis powstał w dość magicznych okolicznościach. Spisać miała go zakonnica Maria z Agredy, która podczas wizji obserwowała, jak jej duch opuszcza fizyczne ciało, dociera do ludów indiańskich, by je chrystianizować. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch miał zapisać pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodaj pomidory i wodę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem. Gotuj około 25 minut. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku. Podaj z ryżem lub grzankami.
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz