Kapsalon, czyli holenderski kebab z foremki - przelom.pl
Zamknij

Kapsalon, czyli holenderski kebab z foremki

06:40, 15.11.2020
Skomentuj

Jest popularnym w Holandii i Belgii daniem typu fast-food. Tworzy go sałatka ze świeżych warzyw i aromatyczny sos, a w środku - chrupiące frytki, mięso i ser. Kapsalon najczęściej podaje się w foremkach.

Składniki na dwie spore porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka ziemniaków
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka
  • garść sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • ketchup
  • sól, pieprz, przyprawa gyros/kebab

 

Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paseczki, obtaczamy w przyprawie gyros/kebab. Zostawiamy na pół godziny. Smażymy 10 minut na łyżce oleju z obu stron na złoto. Z ziemniaków przygotowujemy frytki (w garnku, piekarniku lub frytkownicy). Warzywa kroimy: pomidora w ćwiartki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, sałatę w paski i doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, również doprawiamy solą i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce. Przygotowujemy dwie niewielkie aluminiowe foremki. Układamy w nich frytki, mięso i posypujemy serem. Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy, posypujemy warzywami. Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym.

Czy wiesz, że...
Kapsalon w języku niderlandzkim oznacza salon fryzjerski. Nazwa nie jest przypadkowa. Potrawę wymyślił rotterdamski fryzjer. Pewnego razu, w 2003 roku, w porozumieniu z pobliską restauracją, postanowił stworzyć danie ze składników, które lubi najbardziej. Tak powstał kapsalon, który stosunkowo szybko rozprzestrzenił się w Holandii i Belgii.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%