Pyszne knedle ze śliwkami węgierkami - przelom.pl
Zamknij

Pyszne knedle ze śliwkami węgierkami

05:00, 27.09.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Skoro jest jesień, to są śliwki węgierki. A jeśli są śliwki, będą też smaczne knedle.

SKŁADNIKI:

  • 500 g ugotowanych, suchych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 500 g wydrylowanych śliwek węgierek
  • sól
  • cukier

WYKONANIE:
Do ziemniaków dodajemy jajka, następnie STOPNIOWO mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gęste, dobrze wyrobione. Dzielimy je na kawałki, z każdego kawałka robimy placuszek. Na jego środku układamy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi i toczymy kulkę.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy knedle i gotujemy pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką durszlakową. Podajemy ze słodką śmietanką lub bułką tartą uprażoną na maśle, posypaną grubym cukrem.

 

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%