Słodycz czekolady i kwaskowatość porzeczek. To połączenie nie może się nie udać. Wypróbujcie przepis na ciasto czekoladowe.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (150 g) mąki
- 0,5 kostki (100 g) masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki (125 ml) mleka
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- tabliczka czekolady
- 2 łyżki (20 g) kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czerwonej porzeczki
WYKONANIE:
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę kakao i mleko. Odstawić, by przestygło. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut, do momentu "suchego patyczka".
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz