Te drożdżowe angielskie bułeczki smakują świetnie na słodko np. z ulubioną konfiturą, ale także z jajkami. Tak zaserwowane śniadanie to chrupiący angielski muffin, przekrojony na pół i podgrzany jak tost. Na nim szynka i jajko sadzone.
Składniki (około 8-10 sztuk):
- 3 szklanki mąki (typ 550 lub 650)
- 1/3 szklanki mleka (80ml)
- 1/2 szklanki wody (125ml)
- 25g masła
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki kaszy manny
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej, masło roztop.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże cukier oraz sól. Sól dodaj z boku, aby nie dotykała drożdży.
- Stopniowo dodawaj płynne składniki zarabiając ciasto.
- Na koniec dodaj roztopione masło.
- Wyrabiaj energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do podwojenia składników, na około 45-60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną kaszą manną i rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm.
- Foremką/obręczą o średnicy ok 10-12 cm wykrawaj bułeczki (ja użyłam szerokiej filiżanki).
- Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Patelnię o grubym dnie rozgrzej bez dodatku tłuszczu.
- Wyrośnięte bułeczki opiekaj na patelni na złoty kolor z obu stron (ok. 5-6 minut z każdej strony). Gotowe angielskie muffiny są rumiane i chrupiące z obu stron i delikatne po bokach.
- Ostudź na kratce.
Bułeczki można wykorzystać do domowych hamburgerów.
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
05.11.2024
ZATRUDNIĘ od zaraz pracownika fizycznego do pracy ...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
29.10.2024
ZATRUDNIĘ pracownika fizycznego do układania kostk...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz