English muffins, czyli pyszne bułeczki na śniadanie - przelom.pl
Zamknij

English muffins, czyli pyszne bułeczki na śniadanie

06:02, 03.05.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Te drożdżowe angielskie bułeczki smakują świetnie na słodko np. z ulubioną konfiturą, ale także z jajkami. Tak zaserwowane śniadanie to chrupiący angielski muffin, przekrojony na pół i podgrzany jak tost. Na nim szynka i jajko sadzone.  

Składniki (około 8-10 sztuk):
- 3 szklanki mąki (typ 550 lub 650)
- 1/3 szklanki mleka (80ml)
- 1/2 szklanki wody (125ml)
- 25g masła
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki kaszy manny


Przygotowanie:
- Mleko podgrzej, masło roztop.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże cukier oraz sól. Sól dodaj z boku, aby nie dotykała drożdży.
- Stopniowo dodawaj płynne składniki zarabiając ciasto.
- Na koniec dodaj roztopione masło.
- Wyrabiaj energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do podwojenia składników, na około 45-60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną kaszą manną i rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm.
- Foremką/obręczą o średnicy ok 10-12 cm wykrawaj bułeczki (ja użyłam szerokiej filiżanki).
- Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Patelnię o grubym dnie rozgrzej bez dodatku tłuszczu.
- Wyrośnięte bułeczki opiekaj na patelni na złoty kolor z obu stron (ok. 5-6 minut z każdej strony). Gotowe angielskie muffiny są rumiane i chrupiące z obu stron i delikatne po bokach.
- Ostudź na kratce.

Bułeczki można wykorzystać do domowych hamburgerów.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%