5 minut pracy plus... 12 godzin czekania. Ale na ten włoski przysmak warto poczekać. Focaccia bez zagniatania jest pyszna. Tylko nie żałujcie oliwy.
Składniki na blachę o wymiarach około 30 x 25:
500 g mąki pszennej (około 3 1/2 szklanki)
1 1/2 szklanki wody (375 ml)
1 1/2 łyżeczki soli
4 g suchych drożdży
2 - 4 łyżki oliwy
sól do posypania (polecam gruboziarnistą)
Dodatki (opcjonalnie)
suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe,
oliwki
Przygotowanie:
Do miski dodać odmierzoną mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatuły tylko do momentu, aż znikną białe, mączyste paski. Ciasto na chwilę wyjąć z miski przy pomocy szpatuły - będzie się lepić, ale tak ma być. Wlać 2 łyżki oliwy do miski i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony. Miskę szczelnie przykryć silikonową matą lub pokrywką i włożyć do lodówki na 8 - 24 godziny (proponuję 12). Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy. Niedbale rozciągnąć palcami, robiąc w cieście wgniecenia i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 - 3 godziny. Po około godzinie zacząć rozgrzewać piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto odkryć, powinno być pulchne. Delikatnie i niezbyt agresywnie zrobić kilka dziurek palcem, oblać oliwą, oprószyć solą, najlepiej gruboziarnistą i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 16 - 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.
Przepis pochodzi z portalu Jadłonomia.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz