Święta minęły, a jedzenie zostało. Co zrobić z resztkami? - przelom.pl
Zamknij

Święta minęły, a jedzenie zostało. Co zrobić z resztkami?

05:30, 14.04.2020
Skomentuj Zwykle na święta przygotowujemy więcej jedzenia, niż potem zjadamy Zwykle na święta przygotowujemy więcej jedzenia, niż potem zjadamy

Po świętach zwykle pozostają zapasy jedzenia. Zamiast je wyrzucać, można wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co zrobić z resztkami, które wciąż zalegają w lodówce.

Jak wykorzystać resztki jedzenia:

  • gotowane ziemniaki - na kopytka lub kluski śląskie,
  • warzywa z rosołu - do sałatki warzywnej, kotletów z gotowanych warzyw, farszu do krokietów,
  • białka - na bezy lub biszkopt,
  • chleb - na grzanki do zupy, tosty francuskie - maczane w mleku i jajku,
  • bułka - po wysuszeniu można ją zetrzeć na bułkę tartą,
  • gotowane czy pieczone mięso - do farszu do krokietów czy pasztecików,
  • wędliny i kiełbasy - do zrobienia pizzy, zapiekanki, tarty, omletu lub bigo-su.
  • resztki świeżych warzyw - na fritattę, do zupy jarzynowej, na zapiekankę z makaronem lub ryżem

 

 

 

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%