Chutney z czerwonej cebuli. Alternatywa dla ketchupu - przelom.pl
Zamknij

Chutney z czerwonej cebuli. Alternatywa dla ketchupu

06:50, 07.03.2020
Skomentuj

Chutney z cebuli to po prostu wytrawna marmolada, która z powodzeniem może zastąpić ketchup czy inne sosy dodawane do mięs, serów, kanapek. Polecamy szczególnie do domowych hamburgerów.

SKŁADNIKI:

6 łyżek oliwy
5 czerwonych cebul, drobno posiekanych
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
100 ml wina (użyłam czerwonego)
200 ml wody
3 listki laurowe
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
(opcjonalnie mala papryczka chili dla miłośników ostrzejszych smaków)

WYKONANIE:

Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki laurowe, wino i wodę. Dusić aż woda wyparuje, a cebula będzie bardzo miękka. Doprawić sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i przełożyć do słoiczków. Można podawać na ciepło lub na zimno jako np. dodatek do bagietki z serem czy hamburgera.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%