Chutney z cebuli to po prostu wytrawna marmolada, która z powodzeniem może zastąpić ketchup czy inne sosy dodawane do mięs, serów, kanapek. Polecamy szczególnie do domowych hamburgerów.
SKŁADNIKI:
6 łyżek oliwy
5 czerwonych cebul, drobno posiekanych
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
100 ml wina (użyłam czerwonego)
200 ml wody
3 listki laurowe
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
(opcjonalnie mala papryczka chili dla miłośników ostrzejszych smaków)
WYKONANIE:
Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki laurowe, wino i wodę. Dusić aż woda wyparuje, a cebula będzie bardzo miękka. Doprawić sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i przełożyć do słoiczków. Można podawać na ciepło lub na zimno jako np. dodatek do bagietki z serem czy hamburgera.
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz