Jedzmy kiełki - przelom.pl
Zamknij

Jedzmy kiełki

10:10, 12.10.2019
Skomentuj W sklepach dostępne są m.in. kiełki jarmużu. Obniżają poziom cholesterolu, chronią przed anemią, regenerują i zwiększają odporność W sklepach dostępne są m.in. kiełki jarmużu. Obniżają poziom cholesterolu, chronią przed anemią, regenerują i zwiększają odporność

Większości z nas kiełki kojarzą się wyłącznie z wielkanocną rzeżuchą. Jednak ze względu na swoje zdrowotne właściwości powinny być stałym elementem naszej diety.

Kiełki to rośliny znajdujące się we wczesnym stadium wzrostu. Ich jedzenie niesie dla zdrowia same korzyści. Zawierają witaminy z grupy A, B, C, D, E, K i PP, żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, selen. Kiełki są także źródłem wartościowego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz antyoksydantów. Są też niskokaloryczne i lekkostrawne. Warto po nie sięgnąć szczególnie podczas choroby, zmęczenia czy stresu. Najlepiej jeść kiełki na surowo. Można je dodawać do kanapek, sałatek, jajecznicy, ryżu, kaszy czy jogurtu. Świetnie zastępują natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek.

Dostępne są m.in. kiełki soi, fasoli, brokuła, pszenicy, owsa, słonecznika, jarmużu. Można je kupować (za 50 g w markecie zapłacimy ok. 4 zł) lub hodować samemu (w kiełkownicy lub słoiku). Trzeba je przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez kilka dni, pamiętając o regularnym przepłukiwaniu ich wodą.

Jecie kiełki? Do czego ich najczęściej dodajecie?

(Marek Oratowski)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%