Jakie ciasta są nieodłącznym elementem jesieni? Oczywiście te z jabłkami. Dziś proponujemy ciasto z musem jabłkowym, galaretką i mascarpone.
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,
- pół szklanki mąki pszennej,
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka rozmieszać i delikatnie połączyć z białkami. Mąki z proszkiem przesiewać delikatnie i wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 20-25 min do suchego patyczka w temp. 200stopni. Ja piekę bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Blaszkę wyciągnąć i gorącą zrzucić z wysokości 40cm, wtedy biszkopt nie opadnie.
Mus jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek,
- galaretka cytrynowa,
- cukier do smaku,
- 1/4 szklanki wody,
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, przełożyć do głębokiej patelni, wlać wodę i troszkę cukru, przykryć i mieszać co jakiś czas, aż się będą rozpadać. Jak już będą miękkie wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Zblendować wszystko na gładką masę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dodatkowo:
- 100 ml śmietany kremówki,
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody),
- kieliszek wódki,
- 1/4 szklanki soku jabłkowego,
- cukier puder
- tabliczka czekolady.
Sokiem jabłkowym z wódką nasączyć biszkopta, wyłożyć ostudzone jabłka wstawić do lodówki. W tym czasie ubić kremówkę, w połowie ubijania dodawać żelatynę, dodać mascarpone, na końcu lekko posłodzić cukrem pudrem, wyłożyć na masę jabłkową, na to zetrzeć czekoladę.
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz