Tarta z białą czekoladą, porzeczkami i pistacjami - przelom.pl
Zamknij

Tarta z białą czekoladą, porzeczkami i pistacjami

05:30, 10.08.2019
Skomentuj

Na kruchym cieście, z masą z serka mascarpone i białej czekolady oraz czerwonymi porzeczkami i pistacjami. Tarta w tej wersji zachwyci łasuchów.

Można ją wykonać w różnych wersjach. Zamiast czerwonych porzeczek użyć inne owoce np. maliny czy borówki. Najważniejsze, by nie były zbyt słodkie, bo wtedy tarta będzie przesłodzona.


Składniki:

120 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki wody
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
50 ml śmietanki 30 %
250 g porzeczek
garść pistacji


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy (najlepiej na papierze do pieczenia) i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej masłem formę do tarty. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min., do zezłocenia.

Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Wlewamy do garnka śmietankę, dodajemy czekoladę, topimy, następnie lekko studzimy i dodajemy do serka mascarpone. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy i dekorujemy owocami oraz pistacjami.
Wkładamy do lodówki.

Do pieczenia tarty używamy formy o średnicy ok. 25 cm.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

OSTATNIE KOMENTARZE

Spółdzielnia zapisuje na półkolonie

Droga Redakcjo. Mam nadzieję, że po takim odzewie ze strony ludzi, ktoś się przyjrzy rzetelnie co dzieje się w PSM. Pominę już fakt, traktowania przez P.Rembiecha pracowników jak i również petentów. Wystarczająco dużo było informacji w poprzednich komentarzach na temat tego, jak to naprawdę wygląda. Pragnę zwrócić uwagę, na to, że Prezes na miejsce zwalnianych lub zwalniających się, przyjmował pracowników bez stosownego przygotowania do sprawowania przez nich funkcji (pomijając wykształcenie). Dotyczy to niższych stanowisk, ale i kierowniczych i nawet jeszcze wyższych. Ludzie pełniący tak wysokie funkcje, powinni chyba posiadać odpowiednie wykształcenie lub chociaż doświadczenie. Niestety w takich instytucjach nie przeprowadza się żadnych kontroli. Liczył się fakt, że będzie to pracownik, który nie będzie zwracał uwagi na nieprawidłowości (jak i to, że będzie informował komu z innych nie podoba się działanie pracodawcy, kto jest "niewygodny"). Cieszę się, że opuściłam "mury" PSM i nie muszę codziennie patrzeć i przeżywać tego, co się dzieje od samego środka.

Z_PSM

22:38, 2025-05-30

Powiększy się w Chrzanowie strefa płatnego parkowania

Brawo chrzanowianie.Pamue burmistrzu parkomaty wstawić na każdej ulicy i po 10 zł za godzinę a cabany niech płacą hdk wybrali.

keruj

22:37, 2025-05-30

Powiększy się w Chrzanowie strefa płatnego parkowania

Znaleziono sposób na dojenie ciemnego narodu Ludzie płacą i nie zastanawiają za co.

Wacek

22:10, 2025-05-30

Jest nowy dyrektor balneologii w Krzeszowicach

Najlepszym dyrektorem była pani Karolina Wróblewska, szpital przy niej rozkwitł. Teraz już to nie to samo. Szkoda że zrobili krzywdę chłopakowi i wsadzili go na miejsce po partyjnemu. Nic do niego nie mamy, ale to nie ten poziom i nie te predyspozycje.

Ewka i Ania

21:48, 2025-05-30

0%