Jest niedziela. Można przed południem zakręcić się w kuchni, a pod wieczór, na przykład na meczu, zajadać się tym prostym przysmakiem południowców. Koniecznie z dobrym winem. I poczuć jak we Włoszech...
Michał Głuch jest lokalnym mistrzem w pieczeniu focaccii. Oto jego przepis:
Składniki
20g drożdży
20g soli
1kg mąki
0,7l wody
rozmaryn
sól morska
Wykonanie
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę i sól. Wymieszaj. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem i oblaną oliwą. Odłóż do wyrastania na 40 minut. Następnie zawijaj ciasto "na kopertę" i odłóż do kolejnego wyrastania na 20 minut. Ponownie zawiń ciasto - ponakłuwaj palcami, obsyp solą morską i igiełkami rozmarynu. Odłóż jeszcze na 15 minut.
Ten smakowity, włoski chleb, można upiec w piecu, albo w grillu z pokrywą. W czasie gdy ciasto rośnie, rozgrzej kamień do pieczywa - odkręć maksymalnie środkowy palnik, a dwa boczne na minimum. Wskaźnik temperatury na pokrywie powinien pokazywać ok. 200 stopni Celsjusza. Piecz ok. 40-50 minut, aż focaccia będzie złocista. Jeżeli jest potrzeba, odwróć na koniec na kilka minut i wypiecz spód.
- Focaccię można podać z dobrą oliwą z oliwek, do której wsypujemy nieco soli i pieprzu. Nic więcej. Kawałki upieczonego ciasta po prostu lekko zamaczmy w oliwie. Jest to znakomita przystawka i świetnie smakuje z winem - mówi Michał Głuch, na co dzien związany z firmą sprzedającą w Trzebini grille i pormującą dobrą kuchnię. Inspirują go przepisy https://web.facebook.com/
Każdy region Włoch ma inną odmianę focaccii. Taką zaproponowaną wyżej, z solą i rozmarynem, albo z innymi ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz