Orientalny kurczak z orzechami nerkowca - przelom.pl
Zamknij

Orientalny kurczak z orzechami nerkowca

11:17, 08.02.2018
Skomentuj

To kolorowe danie zasmakuje każdemu, kto lubi kuchnię azjatycką. Swój smak zawdzięcza nie tyle przyprawom, co głównie orzechom.

Potrzebujemy:
podwójną pierś z kurczaka
paprykę czerwoną i zieloną (ewentualnie żółtą)
20 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
papryczkę chili
10 dag pędów z bambusa
3 szalotki
sporą garść orzechów nerkowca
szklankę bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
odrobinę cukru
sól, pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy. Gdy się zarumienią, odkładamy na bok. Podsmażamy mięso i odkładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w paski papryki, fasolkę szparagową, bambusa i pokrojone w wiórka szalotki. Dodajemy orzechy i mięso, zalewamy bulionem z dodatkiem sosów sojowego oraz rybnego, a także cukru. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.
Anna Jarguz
Przełom nr 5 (1330) 31.1.2018

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

OSTATNIE KOMENTARZE

0%