Często w kuchni korzystamy wyłącznie z żółtek jaj kurzych. Potem zastanawiamy się, co zrobić z odłożonymi do kubeczka białkami. Proponuję użyć ich do upieczenia ciasteczek kokosowych. Są proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
5 białek
200 gramów wiórków kokosowych
120 gramów cukru
cukier waniliowy
garść migdałów
Przygotowanie
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i wiórki kokosowe. Bardzo dokładnie mieszam, aż powstanie gładka masa. Ciasto formuję w małe kulki wokół włożonego do środka migdała. Piekarnik nagrzewam do 210 stopni Celsjusza. Kulki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę maksymalnie 10 minut. Kokosanki tuż po upieczeniu są miękkie. Twardnieją, gdy wystygną. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo inaczej nabierają wilgoci.
Anna Jarguz
Przełom nr 47 (1271) 23.11.2016
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz