Kokosanki - przelom.pl
Zamknij

Kokosanki

09:05, 01.12.2016
Skomentuj

Często w kuchni korzystamy wyłącznie z żółtek jaj kurzych. Potem zastanawiamy się, co zrobić z odłożonymi do kubeczka białkami. Proponuję użyć ich do upieczenia ciasteczek kokosowych. Są proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki
5 białek
200 gramów wiórków kokosowych
120 gramów cukru
cukier waniliowy
garść migdałów

Przygotowanie
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i wiórki kokosowe. Bardzo dokładnie mieszam, aż powstanie gładka masa. Ciasto formuję w małe kulki wokół włożonego do środka migdała. Piekarnik nagrzewam do 210 stopni Celsjusza. Kulki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę maksymalnie 10 minut. Kokosanki tuż po upieczeniu są miękkie. Twardnieją, gdy wystygną. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo inaczej nabierają wilgoci.
Anna Jarguz
Przełom nr 47 (1271) 23.11.2016

 

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%