Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i grzybami - przelom.pl
Zamknij

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i grzybami

12:30, 16.10.2013
Skomentuj

Coś na ząb. Przepis podaje Władysława Banasik:

Składniki: 2 opakowania ryżu basmati (mieszanka z dzikim), 150 g grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek), 400 g piersi z kurczaka,
3 papryki, 1 cebulka dymka, 50 g orzechów włoskich, 70 g żółtego sera, 70 ml śmietany 12 %. Sos sojowy: sól, pieprz, papryka (ostra i słodka)

Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy odrobiną papryki, pieprzu i soli. Odstawiamy na chwilę, by "przeszedł" przyprawami. Paprykę i grzyby kroimy w kostkę i też odstawiamy. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu prażymy orzechy włoskie, które po ostygnięciu kroimy na dość duże kawałki. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy przez około 5 minut, a następnie dodajemy paprykę i cebulkę oraz odrobinę wody. Dusimy przez 10 minut. Na innej patelni podsmażamy grzyby. Wszystkie składniki mieszamy z ryżem, śmietaną i dwiema łyżkami sosu sojowego. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 15 minut.
(EJB)
Przełom nr 40 (1111) 9.10.2013

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%