Prawie dwa tysiące osób przewinęło się w niedzielne popołudnie przez skansen w Wygiełzowie, żeby skosztować regionalnych przysmaków. Było co próbować.
Tegoroczna edycja festiwalu organizowana jest pod hasłem „Pochodzenie ma znaczenie”. Chodzi o wspólne celebrowanie lokalnych produktów i tradycji kulinarnych Małopolski.
Uczestnicy mieli okazję obejrzeć pokazy gotowania znanego kucharza Andrzeja Polana. Przygotowywał dla gości mnóstwo smacznych potraw.
Każdy mógł również skosztować dań i produktów serwowanych przez uczestników konkursu na najsmaczniejszą potrawę. Wystawcy z całej Małopolski kusili miodami, pieczywem, regionalnymi wypiekami i wędlinami, ciastami i przetworami. Swoje specjały przygotowały też panie z kół gospodyń wiejskich, m.in. z Poręby Żegoty, Bolęcina czy Ostrężnicy.
Przygotowano warsztaty dla dzieci, konkursy, gry i zabawy z nagrodami. Na scenie wystąpił m.in. zespół Mała Ciupaga.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz