Herbata nie wyszła? Być może popełniasz któryś z tych błędów - przelom.pl
Zamknij

Herbata nie wyszła? Być może popełniasz któryś z tych błędów

. + 15:03, 23.01.2025 Aktualizacja: 15:04, 23.01.2025

Filiżanka aromatycznej herbaty to przyjemność, która potrafi poprawić nastrój i dodać energii. Jednak nie zawsze gotowy napój smakuje tak, jak powinien – czasem jest zbyt gorzki, innym razem wodnisty lub pozbawiony aromatu. Problemem może być nie sama herbata, a sposób, w jaki ją przygotowujesz. Na szczęście przychodzimy z pomocą. Nie tylko zebraliśmy najczęstsze błędy, które mogą negatywnie wpływać na smak napoju, ale także przygotowaliśmy wskazówki, dzięki którym ich unikniesz. Zaczynamy!

Nieodpowiednia temperatura wody

Temperatura wody to jeden z najważniejszych czynników, który decyduje o smaku herbaty. Niestety, wiele osób używa wrzątku niezależnie od rodzaju liści, co często prowadzi do ich przepalenia i gorzkiego smaku.

Jak dobrać temperaturę do każdego rodzaju herbaty? Oto ściąga, którą warto skopiować i mieć zawsze pod ręką:

  • zielona herbata – 70–80°C,
  • biała herbata – około 80–85°C,
  • herbata czarna – najlepiej smakuje zaparzona wrzątkiem (100°C),
  • herbata oolong – 85–95°C.

Jeśli nie masz termometru, odczekaj chwilę po zagotowaniu wody, zanim zalejesz herbatę – różnica kilku stopni potrafi zdziałać cuda.

Zbyt długi lub zbyt krótki czas parzenia

Nie tylko temperatura, ale także czas parzenia ma ogromny wpływ na intensywność smaku i aromatu herbaty. Jeśli jest zbyt krótki, to sprawia, że napar jest wodnisty i pozbawiony charakteru. Z kolei zbyt długi czas parzenia prowadzi do uwalniania nadmiaru garbników, co skutkuje goryczą.

Jak długo parzyć herbatę? Ponownie – jest to uzależnione od rodzaju liści, których używasz. W praktyce wygląda to następująco:

  • zielona herbata – od 2 do 3 minut,
  • biała herbata – 3–5 minut,
  • czarna herbata – 3–5 minut,
  • herbata ziołowa – 5–7 minut, w zależności od rodzaju ziół.

Jak mieć pewność, że zaparzasz herbatę przez odpowiednio krótki lub długi czas? Jeśli wybierasz mieszankę w torebce, to wystarczy ją po prostu wyjąć. Jeżeli jednak wolisz liście, to zainwestuj w praktyczny zaparzacz do herbaty, np. z oferty sklepu internetowego Coffeedesk.

Zła jakość… wody

Dla wielu osób może być to zaskoczeniem, ale smak herbaty w dużej mierze zależy od wody, której używasz. Ta z kranu, szczególnie w rejonach o twardej wodzie, może zdominować delikatne aromaty napoju. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje kilka skutecznych sposobów.

Przede wszystkim warto zainwestować w dzbanek z filtrem do wody, dzięki któremu usuniesz z niej nadmiar minerałów. Możesz również używać wody butelkowanej o niskiej zawartości wapnia.

Niewłaściwy sposób przechowywania herbaty

Herbata jest bardzo chłonna – łatwo absorbuje wilgoć i zapachy z otoczenia, co – jak możesz się domyślać – może wpływać negatywnie na jej aromat. Jak ją prawidłowo przechowywać? Zdecydowanie w szczelnych pojemnikach, najlepiej wykonanych z metalu albo szkła. Unikaj za to tych plastikowych. Dodatkowo postaraj się trzymać herbatę z dala od źródeł wilgoci, światła i intensywnych zapachów, np. przypraw.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%