Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Wyposażamy kuchnię, czyli najważniejsze elementy zastawy stołowej dla początkujących

29.07.2019 13:50 | 0 komentarzy | 680 odsłon | red

Materiał promocyjny

Sosjerki, bulionówki, patery, maselniczki, karafki, octowniki – to tylko niektóre elementy zastawy stołowej, które wraz z najpowszechniejszym dla kuchni wyposażeniem sprawiają, że życie staje się bardziej uporządkowane, a jedzenie zyskuje na atrakcyjności. Czy osoby, które dopiero rozglądają się za swoją pierwszą zastawą, powinny zaopatrzyć się we wszystkie jej elementy? Tego dowiecie się w poniższym artykule!

0
Wyposażamy kuchnię, czyli najważniejsze elementy zastawy stołowej dla początkujących
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Zastawa stołowa w wersji studenckiej

Większość studentów zdana jest na wyposażenie dostępne w akademiku lub na stancji, które jednak rzadko bywa w zupełności satysfakcjonujące – czy to z powodów ilościowych, czy też jakościowych. Z tego powodu polecamy, by nawet początkujący żak zaopatrzył się w odpowiedni, acz minimalistyczny komplet zastawy stołowej. Co powinno się w nim znaleźć?

Mowa tu przede wszystkim o wyprawce w postaci: dużego talerza (to rozwiązanie uniwersalne), miski, ulubionego kubka lub szklanki, widelca, łyżki, a także sprawdzonego noża. Na początek wystarczy, by taki komplet zawierał po jednej sztuce każdego z wymienionych elementów. Reszta zastawy stołowej nie ma tak ogromnego znaczenia w przypadku osób przebywających w danym miejscu przez ograniczony czas i co więcej – powinna być z łatwością dostępna w miejscu zakwaterowania.

Komplet zastawy stołowej dla mieszkających na swoim

Komplet zastawy stołowej dla osób, które musiały zadbać o całość wyposażenia samodzielnie, różni się nieco od zestawu studenckiego – przede wszystkim pod względem objętości. Ten wariant wyposażenia kuchni będzie odpowiedni dla osób mieszkających samotnie lub dla par, które prowadzą mniej lub bardziej towarzyski tryb życia.

Co powinna zawierać zastawa stołowa w takim wydaniu? Z pewnością nie powinno zabraknąć w niej różnego rodzaju talerzy (duże, małe, deserowe, do przystawek, głębokie), naczyń do napojów (filiżanki, szklanki, kubki, kieliszki), sztućców (widelce, noże, łyżki – w miarę potrzeb). Dobrze byłoby, gdyby w takim zestawie znalazły się także takie elementy jak: waza, miski, salaterka, cukierniczka, pieprzniczka czy solniczka.

Część kompletu obiadowego Kubiko 42-elementowy marki Ambition. Źródło: Dajar

Na ogół przyjmuje się, że liczba kompletów powinna stanowić wielokrotność liczby 6. Młodym (i niemłodym) dorosłym proponujemy zaopatrzenie się właśnie w taką ilość zastawy – będzie ona wystarczająca na spotkanie w niewielkim gronie, a na co dzień zagwarantuje mały zapas czystych naczyń i sztućców. W razie potrzeby zawsze przecież można poszerzyć swoją kolekcję!

Podsumowanie

Pojęcie zastawy stołowej jest naprawdę szerokie i obejmuje wiele najróżniejszych elementów – od całkowicie podstawowych, aż po zupełnie wyspecjalizowane. Osoby zaczynające kompletować swój zestaw powinny skupić się przede wszystkim na tych pierwszych.

Materiał promocyjny