Jeśli lubicie domowe wypieki, powinniście wypróbować nasz przepis na smakowity deser.
Składniki:
BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki
kakao. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 25-30 min. W jednej szklance gorącej wody rozpuszczamy trzy łyżki kawy rozpuszczalnej i studzimy.
Biszkopt po ostudzeniu trzeba przekroić wzdłuż na dwie części i nasączyć kawą.
KREM I: gotowy krem do karpatki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
KREM II: 1 masło, pół szklanki cukru, pół szklanki wody, 2 niepełne szklanki mleka w proszku;
dodatkowo 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka w proszku.
Masło musimy zagotować z wodą i cukrem. Studzimy. Następnie miksując wsypujemy mleko w
proszku (2 szklanki). Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.
Potrzebna nam będzie również paczka okrągłych biszkoptów (ok. 250g).
Na spodnią część ciasta biszkoptowego nakładamy połowę kremu I. Na to kolejny biszkopt i drugą połowę kremu. Na kremie pionowo układamy ciastka - okrągłe biszkopty. Wierzch zalewamy kremem II (obiema częściami). Trzeba to zrobić od razu po ich przygotowaniu, bo szybko tężeją.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz