Do 27 października można przygotować lampion z dyni i w piątek dostarczyć na konkurs do skansenu w Wygiełzowie. Zainteresowanych dawnymi zwyczajami czeka również ciekawa impreza.
Do udziału w konkursie na najpiękniejszy lampion z dyni zaproszenie mają dzieci wraz z rodzicami.
Dynie należy dostarczyć 27 października w godzinach od 9.00- 17.00 do kasy Muzeum Małopolski Zachodniej. Do pracy należy dołączyć metryczkę zawierającą dane: imię i nazwisko autora, wiek, numer kontaktowy do osoby pełnoletniej.
Trzy prace z największą ilością głosów zostaną nagrodzone.
Wyniki konkursu udostępnione będą 3 listopada 2023 na fb oraz stronie www. Muzeum.
Konkurs rozstrzygną uczestnicy wydarzenia "Dynia czy karaboszka". 31 października, w wigilię Dnia Wszystkich Świętych skansen organizuje ciekawe wydarzenie dla dzieci i rodziców.
- Wiele osób z pewnością zdziwi fakt, że popularne u nas obecnie święto Halloween swoje korzenie ma najprawdopodobniej w pogańskim świecie celtów Samhain (koniec lata). To właśnie z ich tradycji zostały zaczerpnięte słynne dziś halloweenowe maski. W latach 40. XIX wieku, za sprawą wielkiej emigracji Irlandczyków do Stanów Zjednoczonych, zwyczaj pojawił się w Ameryce Północnej - mówi Justyna Hudzik ze skansenu w Wygiełzowie.
Słowiańskim odpowiednikiem celtyckiego święta były Dziady rytuały, obrzędy i zwyczaje związane z obcowaniem żywych ze zmarłymi. Głównym atrybutem podczas obrzędów z świętem przodków były kraboszki - maski wykonane z drewna.
- Czerpiąc inspirację od dawnych słowiańskich przodków zapraszamy na noc pełną tajemnic do drogińskiego dworu. Tej nocy przeistoczy się on w miejsce odwiedzane przez dziady, duchy i istoty z zaświatów - zachęcają pracownicy skansenu.
W tajemniczej scenerii uczestnicy będą mogli poznać niektóre prastare zwyczaje jak np. tworzenie karaboszek. Będą zabawy i konkursy.
Uczestnicy proszeni są o przebranie zaczerpnięte z dawnych wierzeń ludowych, najlepsze stylizacje zostaną nagrodzone.
Ilość miejsc ograniczona, obowiązują zapisy: mail. [email protected] tel. 32 622 87 49
Koszt 35 złotych od osoby, w cenie poczęstunek.
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Skansen promuje takie kretynizmy?
0 0
Świetny pomysł przyjdzie z córką i synkiem. Do zobaczenia.
P.s. Adaś. Mierna istoto. **** cię obchodzi co obchodzą moje dzieci ty psi *****.
0 0
Załóż dynię na łeb.