Trwa sezon truskawkowy. Proponujemy więc Wam przepis na pyszne ptasie mleczko z tymi owocami.
SKŁADNIKI
10-12 dag biszkoptów okrągłych
1/2 l śmietany 30%
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka pomarańczowa lub agrestowa
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
ok. 50 dag truskawek
WYKONANIE
Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Wszystko odstawić do ostudzenia. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać cukier puder, wlać tężejące galaretki truskawkowe, na końcu żelatynę.
Wylać masę na biszkopty. Tortownicę włożyć do lodówki. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki i rozłożyć na masie. Na wierzch wylać gęstniejącą trzecią galaretkę. Placek trzymać w lodówce.
***
Warto pamiętać, że truskawki są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik. Są więc nie tylko smaczne, ale też dobre dla zdrowia i urody.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz