Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Jak zrobić domowe lody, na przykład truskawkowe?

08.05.2023 10:02 | 1 komentarz | 2 777 odsłony | Alicja Molenda
Ostatnia aktualizacja: 08.06.2023 10:02
Za gałkę dobrych lodów trzeba zapłacić od 4 do 6 zł. Sporo. Warto więc nauczyć się je robić w domu. Potrzebne są trzy składniki, foremka i zamrażarka. Wykonanie jest proste.
1
Jak zrobić domowe lody, na przykład truskawkowe?
Lody podrożały. Domowe też mogą być smaczne
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

500 g truskawek
150 g cukru lub inny słodzik
200 ml mleka 2% tł. lub 1 opakowanie serka mescarpone
240 ml śmietanki 36% tł. (1 szklanka)
sok z cytryny

Przygotowanie:
Oszypułkowane truskawki i cytrynę dokładnie umyj. Wyciśnij sok z cytryny. Zblenduj oba składniki na jednolitą masę i wstaw do lodówki.

Połowę śmietanki przelej do garnuszka i dodaj cukier. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie przelej mieszaninę do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody. Do wstępnie przygotowanej śmietankowej masy dodaj mleko lub serek i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj masę truskawkową i wymieszaj całość.

Wstaw pojemnik do zamrażarki na 3 - 4 godziny. Po tym czasie wyjmij go i ponownie zmiksuj. Po kolejnych 2 godzinach mrożenia, powtórz miksowanie.

Wiele osób robi lody miksując truskawki ze śmietanką, serkiem i cukrem, a następnie je mrozi. Ale wtedy lody nie są takie puszyste jak w lodziarni. Dwu, lub trzykrotne ich "napowietrzanie" poprzez miksowanie to tajemnica sukcesu.

Spróbujcie!