Chrzanów
Jak zrobić domowe lody, na przykład truskawkowe?

Składniki:
500 g truskawek
150 g cukru lub inny słodzik
200 ml mleka 2% tł. lub 1 opakowanie serka mescarpone
240 ml śmietanki 36% tł. (1 szklanka)
sok z cytryny
Przygotowanie:
Oszypułkowane truskawki i cytrynę dokładnie umyj. Wyciśnij sok z cytryny. Zblenduj oba składniki na jednolitą masę i wstaw do lodówki.
Połowę śmietanki przelej do garnuszka i dodaj cukier. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie przelej mieszaninę do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody. Do wstępnie przygotowanej śmietankowej masy dodaj mleko lub serek i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj masę truskawkową i wymieszaj całość.
Wstaw pojemnik do zamrażarki na 3 - 4 godziny. Po tym czasie wyjmij go i ponownie zmiksuj. Po kolejnych 2 godzinach mrożenia, powtórz miksowanie.
Wiele osób robi lody miksując truskawki ze śmietanką, serkiem i cukrem, a następnie je mrozi. Ale wtedy lody nie są takie puszyste jak w lodziarni. Dwu, lub trzykrotne ich "napowietrzanie" poprzez miksowanie to tajemnica sukcesu.
Spróbujcie!
Komentarze
1 komentarz
Pani redaktor gdzie można kupić w Chrzanowie gałkę dobrych lodów za 4 zł?